Be Sea

Sweet life


BLOG KÖLTÖZÉS...

2010.05.28. 22:51 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

 

 

 

Sziasztok!!! 

Most már ténylegesen kijelenthetem, hogy BLOGOLDALAMAT ÁTKÖLTÖZTETTEM a 

http://kispisze.wordpress.com 

címre!

 

A részletekről később...

Be Sea

 

Aktív mozgás diabétesszel...

2010.05.20. 23:21 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Már többször is említettem a rendszeres fizikai aktivitás fontosságát! Mire is jó a testmozgás? Kutatások szerint a testmozgás javítja az állóképességet, a szervezet védekező képességét, közérzetet és még rengeteg olyan dolgot melyek egyenként apróságnak tűnhetnek, de együtt hozzájárulhatnak ahhoz, egészségesebb és teljesebb életet élhessünk nap, mint nap. Nagyon lényeges tény, hogy többek közt mind a metabolikus szindrómára mind pedig a 2-es típusú diabéteszre jótékony hatással van a rendszeres sportolás. Például sok esetben előfordult, hogy az enyhe 2-es típusú diabéteszben szenvedő egyén a rendszeres testmozgással és kontrollal, étrenddel annyira visszaszorította a betegség tüneteit, hogy nem volt szüksége inzulinra (illetve kevesebbre). Oka, hogy az izomkeringés javulásával nő az inzulin hatásfoka, azaz az inzulinérzékenység!

 BÖVEBBEN ->

Segítség, nem látok!

2010.05.16. 21:22 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A cukorbetegség miatti magas vércukorszint végett a sejtekbe is több cukor jut, ám egy határ felett a túl sok cukrot a sejtek már nem képesek „feldolgozni” és szerkezetük, működésük károsodik. A szem ideghártyáján ezért először körülírt érfali kiöblösödések (aneurizmák) alakulnak ki, majd pedig a károsodás előrehaladásával új kóros falszerkezetű érképződések, vérzések, folyadékkilépések jönnek létre az erek, érfalak folyamatos gyengülése miatt. Az retina kis-ereinek károsodása (diabéteszes retinopátia) akár vaksághoz is vezethet, de a látás csökkenéséhez nagyobb valószínűséggel.

 BÖVEBBEN ->

Diabétesz során mi történik a lábunkkal? (2.rész)

2010.04.28. 16:55 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A diabéteszes láb
(2.rész)
 
Előzzük meg a szövődményeket, DE HOGY???
 
alignleftA szövődmények elkerülésének legjobb módszere a sérülések elkerülése és a sok ezt biztosító biztonsági eljárás betartása illetve a láb rendszeres önvizsgálata. Minden nap alaposan nézzük át a lábunkat így még idejében felismerhetőek a hámhiányosságok, apró sebek, és a bőr illetve az ujjközök, köröm alatti gombás fertőzés. Például a sárgásbarna vagy sárgás elszíneződése a körömszéleknek, illetve ennek hosszan tartó fennmaradása esetén a megvastagodása, az ujjak közti bőrredők gyulladt, nedvedző nem gyógyuló felmaródása mind a gombás fertőzésre utalhat. Ez esetben viszont késlekedés nélkül azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz ugyanis a gombafertőzés ellen célzott terápiát kell alkalmazni, amit csak úgy érhetünk el ha ismerjük a gombatenyésztés eredményét.
 

BŐVEBBEN ->

Jópofa vércukormérő reklám

2010.03.28. 01:28 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Bővebben... »

Diabetes mellitus és a terhesség

2009.10.22. 03:39 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Gesztációs vagyis a terhességi cukorbetegség

 (2. rész)

 

A gesztációs diabétesz olyan, különböző súlyosságú hyperglikémiát okozó szénhidrátanyagcsere-zavar, amely első ízben a terhesség során kezdődik , vagy derül ki. Persze egyáltalán nem kizárt, hogy a terhesség előtt is fenn ált a zavar, sőt a meghatározás nem különbözteti meg azon állapotokat mikor inzulinkezelés szükséges vagy sem. Azt sem árulja el, hogy a terhességet követően fenn marad-e a szénhidrátanyagcsere-zavar. Bár mint azt az előzőekben említettem az egészséges népességhez viszonyítva a Gesztációs Diabétesz Mellituszos (GDM) asszonyokban a szülést követő 5-15 évben többszörös a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata.

BŐVEBBEN ->


Diabetes mellitus és a terhesség

2009.10.11. 00:08 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Gesztációs vagyis a terhességi cukorbetegség

 (1.rész)

 

A terhességi cukorbetegség (Gesztációs Diabétesz Mellitusz röviden GDM) a diabétesz olyan formája, amely az adott terhesség során kezdődött vagy annak során fedezték fel. Azonban az is előfordulhat, hogy a glükózanyagcserezavar már a terhességet megelőzően is fenn állt. Ez tehát egy olyan klinikai kórkép mely a cukorbetegség több fajtáját is magába foglalja, mint például a pregesztációs diabétesz. Ugyanakkor a GDM a későbbi diabétesz előjelzője is lehet. Ám a pregesztációs 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel társuló terhességre már a fogamzás körül, valamint a koraterhességben is az abszolút vagy a relatív inzulinhiány a jellemző, erre. Ugyanakkor a GDM a későbbi diabétesz előjelzője is lehet.A GDM gyakorisága 0,15-11,4% között ingadozik, Európában a terhes nők 2-3%-nál fordul elő. Magyarországon a teljes körű szűrés alapján az átlagos GDM aránya 5,3%. Eszerint hazánkban körülbelül 4000-5000 esettel számolhatunk. Bár a glükóztolerancia minden terhes asszonyban romlik, csak 2-6%-uknál éri el a GDM diagnosztizálásához szükséges mértéket.

BŐVEBBEN ->

Édes nyalánkságok

2009.08.31. 03:05 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Édesítőszerek vs. cukor

Manapság négyfajta édesítőszert találunk a boltok polcain vagy az ételekben, italokban (szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam), de vajon melyiknek milyen tulajdonságai vannak? Noss a szacharin talán a legrégibb édesítőszer, több mint 100 éve ismert. Igen erős hatású hiszen a cukornál 300-szor édesebb és olcsó is. Mindezek ellenére napjainkban egyre kevesebbet használják, mert van egy fajta kellemtlen fémes utóíze és főzés vagy sütésközben lebomlik ugyanis hőre érzékeny. A ciklamátot nátrium- vagy kalciumsója formájában használják. Ez „csak” 30-szor édesebb a cukornál, és ize szinte tökéletesen megeggyezik vele. Az előnye szacharinnal szemben, hogy...

BŐVEBBEN ->

Ételek a diétához

2009.08.25. 22:35 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Természetesen ajánlott minták csupán javaslatok! Senki ne ijedjen meg a „korlátoktól" a különböző színek a különböző lehetőségeket jelzik melyekre érdemes figyelni.

ÉtelekSzabadon fogyaszthatóAjánlott
(mérve)

Nem rendszeresen ajánlott (mérve)

Nem
ajánlott

Gabona-félékbúzakorpa
zabkorpa
graham liszt
barnarizs
rozsliszt
durum liszt
durum tészták
bakonyi barna kenyér
rozskenyér
korpás zsemle
magos kifli
búzaliszt, dara
fehér rizs
zsemlemorzsa
szója, liszt, granulátum
száraztészták
házi fehér kenyér
toast kenyér
fehér -zsemle, -kifli
réteslap
édes pékáruk
kuglóf
kalács
sütemény
torta
Tejtermékek-1.5%-os tej
félzsíros tehéntúró
kefír
joghurt
túra sajt
köményes sajt
óvári
tenkes
2.8%-os tej
12%-os tejföl
0%-os gyümölcs joghurt
juhtúró
ementáli, trappista
camembert
nem ízesített kockasajtok
tejpor
házi zsíros tej
20%-os tejföl
tejszín
krémsajtok
juhsajt
karaván
sűrített tej
gyümölcsös joghurtok
Tojástojásfehérje-tojássárgája
egész tojás
-
Húsok-bárányhús, borjúhús
csirkemell, pulykahús
halak, baromfi párizsi
baromfi virsli
gépsonka
sonkaszalámi
pulykajava
csirkemell filé
sertéshús sovány
marhahús, csirkecomb
vadhús, rák, kagyló
marha párizsi
sertés virsli
zalai, húskenyér
krinolin, májkrémek
kacsahús, libahús
belsőségek,
sertés dagadó
olajos hal, téli szalámi
kolbászfélék, disznósajt, mortadella, hurka
szalonna, töpörtyű

  

Tovább...

 

Irány a nyár, de amire figyeljünk....

2009.08.13. 23:04 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Mivel is töltsük a jólmegérdemelt nyári pihenést? Esetleg sok alvás, de mint tudjuk az egésznapos lazítás után jólesik egy kis henyélés… Persze utazhatunk a nagyvilágban, de akár itthon is hiszen megannyi érdekes látni való van hazánkban is. A bevállalósabbak választhatják az aktív nyaralást mint például túrázás, sportolás…Bárhogyan döntünk is, mindenféle nyaralás lehetséges... cukorbetegeknek is.! Megfelelő felkészülés után és egy korszerű vércukormérő birtokában szinte mindegy, hogyan üdül az, aki cukorbeteg.

Amennyiben úgy dönt, hogy úticélja egy távoli és ismeretlen földrész, esetleg valamilyen szokatlan sportra, tevékenységre készül, érdemes lenne megfontolni néhány tanácsot.

BŐVEBBEN ->

Mindent az Inzulinról III.rész

2009.08.03. 21:27 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A cukorbeteg emberek egy része inzulinadására szorul. A nekik szánt készítmények inzulintartalmát nemzetközi egységekben (NE) adják meg. A legtöbb inzulinoldat - beleértve az itthon is forgalomban levőket -1 ml-ben 40 NE-et tartalmaz. A befecskendezéséhez 1 vagy 2 ml-es fecskendőket használhatunk és újabban előretöltött, korszerű, könnyen kezelhető patronos inzulinadagoló készülékek kerültek forgalomba. Ezek volnának az úgynevezett inzulintollak. Hazánkban kétféle nagyságú tű van leginkább használatban, a 8mm-es és a 12,7mm-es. Ám újabban 30G-s ultravékony tűket is gyártanak. Az "egyszerhasználatos" tűket lehet többször is használni, egészen addig míg hegyük el nem tompul, de a tűvédőt mindig gondosan helyezzük vissza! Ha a bőr tiszta, ne használjunk alkoholos törlést. Legjobb, ha a has bőrredőjébe adjuk az injekciót, és ajánlott változtatni a beadási helyeket, így elkerülhető a lipodisztrófia a gyakran szúrt ponton. Esetleg annak begyulladása, seb kialakulása.

BŐVEBBEN ->

Inzulinkezelés – az inzulin adagolása (II. rész)

2009.07.21. 18:48 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A diabétesz leginkább élettani kezelési módja az inzulinkezelés, ám alapvető különbségek vannak a legkorszerűbb intenzív inzulin-adagolási módok és az élettani inzulin hatás között! Ugyanis míg az egészséges szervezetben a hasnyálmirigyben elválasztódó inzulin a portális vénákon (úgy nevezett „kapuvénákon") másodpercek alatt a májba jut, ott a máj ennek ötven százalékát megköti  és a különböző anyagcserefolyamataihoz felhasználja. Addig a bőr alá  bejuttatott inzulin először a vénákon keresztül a jobb szívfélbe megy, onnan a kisvérkörön át a bal szívfélbe jut, végül a nagyvérkörön keresztül eloszlik az egész szervezetben  és csak a májartérián át kerül be a májba, persze lényegesen kevesebb mennyiségben. Mindez azt jelenti, hogy a keringésben folyamatosan az élettani szint feletti inzulinmennyiségnek kell lennie ahhoz, hogy a máj elegendő inzulinhoz jusson.

BŐVEBBEN ->

Édes Élet - Az inzulinkezelés I.

2009.07.12. 23:36 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Cukorbetegségben fontos a hiányzó inzulin pótlása s ez a diabétesz különböző típusaiban másképp történik. Azt tudni kell, hogy az inzulin egy fehérje, ezért nem adható orálisan (szájon át). A fehérjéket bélrendszerünkben megemésztjük, így azok lebomlanak. Ez az oka, hogy a hiányzó inzulint lebomlás nélkül injekcióként, külnböző adagolók segítségével kell bejuttatni a szervezetbe. Persze ez sokszor kellemetlen, épp ezért léteznek alternatív megoldások például inzulinpumpa, inzulinadagolás bőrön át(„jet”), és inhalációs (belélegzett) inzulin és persze egyéb kísérletes megoldások is. Viszont ezek közül hazánkban nincs mind forgalomban.

BŐVEBBEN ->

 

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és kezelése ( III. Rész )

2009.07.02. 14:05 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A pancreatogen vagyis az 1-es típusú diabéteszben a Langerhans-szigetek egésze károsodik, ennek következtében az inzulinelválasztás károsodik, majd megszűnik. A tápanyagok emésztése, felszívódása bizonytalanná válik, aminek következtében a vércukorszint kiszámíthatatlanul ingadozik, kifejezett hipoglikémia-hajlammal kell számolni. Ha a normális vércukorszint diétás kezeléssel már nem biztosítható, inzulinkezelés alkalmazása szükséges. Orális antidiabetikum adása nem célszerű. A legjobb anyagcserehelyzetet a legkevesebb hipoglikémia árán a szükséges legkisebb adagokkal végzett intenzív konzervatív inzulinkezeléssel érhetjük el. A pancreas diabetes hatékony kezelése nem egyemberes, hanem a beteg, a szülők és az orvos(ok) együttes munkája szükséges hozzá. Gyermekek esetében különösen fontos a gondoskodó családi háttér és annak a megértetése, hogy a betegség bizony lemondásokkal jár. Hiszen egy osztálykiránduláson nagyon nehéz megálni akár csak egy fagyizást is ha ő az egyedüli aki kimarad a „jóból”.

BŐVEBBEN ->

 

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és szövődményei – a ketoacidózis ( II\B. Rész )

2009.06.22. 14:50 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és szövődményei első részben a hipoglikémiáról volt szó, de sajnos a cukorbetegségnek egyéb következményei is lehetnek. Ilyen például a ketoacidózis, ami akár kómához is vezethet! Azért, hogy mindezt elkerüljük és minnél jobban, biztonságosabban "teljes" életet élhessünk betegségünk mellett érdemes minnél többet tudni róla...

Ketoacidózis


A ketoacidózis a vér pH értékének csökkenése vagyis savasodása, amit ketontestek felszaporodása okoz. Ez például abban az esetben fordul elő, amikor a szervezetünkben lévő szőlőcukrot a sejtek nem tudják hasznosítani inzulinhiány miatt. Esetleg a sejteken lévő cukor felvételéért felelős érzékelők, felvevők (receptorok) hibásak, emiatt „éheznek a sejtek”. Mindez olyan anyagcsere-folyamatok beindulásához vezet melyek nem csak a ketontestek képződéséhez hanem hányingerhez, hányáshoz, szapora és szabálytalan légzéshez, illeteve acetonszagú lehelethez vezetnek. Hányás és a vizelet megnövekedett cukortartalma miatt drasztikusan csökkenhet a testünkben lévő folyadék- és elektrolitok mennyisége...

BŐVEBBEN ->

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és szövődményei – a hipoglikémia ( II\A. Rész )

2009.06.16. 20:35 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Az első részben megemlítettem milyen tünetei fordulhatnak élő az 1-es típusú cukorbetegségnek. Ha ezeket az intő jeleket figyelmen kívül hagyjuk vagy csak megkésve forulunk orvoshoz több szövődmény is kialakulhat. Ezek közül a leggyakoribb az alacsony vércukorszint...


Hipoglikémia
 

Bár a fogalma pontosan nem definiált, de a hipoglikémia azt jelenti, hogy a vérben lévő cukortartalom nem éri el az általánosan minimumként meghatározott értéket azaz a 3,3 - 3,8 mmol/l-t. Számos okból kifolyülag léphet fel, lehet az inzulin túladagolása vagy a táplálékkal való túl kevés szénhidrát felvétele. Gyerekeknél például leggyakrabban a nem megfelelően vagy felkészületlen intenzív testmozgás okozzahatja. Súlyos hipoglikémia esetén a diabéteszes beteg általában külső segítséget igényel, mert egyedül nem képes megfelelő reakciókra. Persze ne szaladjunk még ennyire előre.
Először is lássuk az enyhén alacsony vércukorszint kezdeti tüneteit, melyek általában a fejfájás, fáradtság, gyengeség, éhség, és idegességérzet...

BŐVEBBEN ->

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei (I.Rész)

2009.06.10. 01:39 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Az 1-es típusú cukorbetegség más néven inzulinfüggő diabetes mellitus egy autoimmun betegség, melyet abszolút inzulinhiány okoz. Az immunrendszer idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Így alakul ki az inzulin hormon abszolút hiánya. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik.

Leggyakoribb Skandináviában, míg nagyon ritka Japánban, Koreában. Európán belül is jelentősen változó gyakoriságú, több mint tízszer gyakoribb például Finnországban, mint Macedóniában. Magyarországon is egyre nő ennek a típusnak a gyakorisága. Itthon nagyjából minden 1500 gyermek közül egy cukorbeteg, és évente hozzávetőleg 200-250 gyermekről ismerik fel, hogy cukorbeteg. A gyermekkorban kialakuló cukorbetegség az esetek döntő többségében az ún. 1-es típusba sorolható. A 2-es típusba tartozó betegek túlnyomó része serdülő, vagy fiatal felnőtt.

BŐVEBBEN ->

Bújkáló rém, a cukorbetegség

2009.06.08. 12:09 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Az utca embereinek beszélgetésekor sokszor hallani a „nekem cukrom van” kifejezést és úgy tűnik nem tudunk még mindig eleget a cukorbetegségről, a kialakulásáról és a legfontosabbról, a cukorbetegség megelőzéséről.

A műtétre jelentkező betegek ápolási anamnézisének felvételekor meglepő tapasztalat, hogy a 7-8mmol/l értékű vércukorszintre a betegek még mindig azt mondják, hogy nincs gond a „cukrukkal”, csak „7-8” körüli és azért nem tartanak diétát, mert nincsen különösebb panaszuk és nem szokták rendszeresen mérni a vércukorszintet.

Megdöbbentett ez a tény, mert napjainkban a médián keresztül, a különféle újságokban, a gyógyszertárakban, egészségnapokon rendszeresen hírdetik a vércukorszint mérésének fontosságát.Sok helyen (pl.: gyógyszertárakban, háziorvosnál) ingyenesen el is végzik tesztcsíkkal a jelentkezők vércukorszint meghatározását. Sajnos sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket, nem gondolnak a lehetséges szövődményekre -, és azok lehetséges súlyosságára.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Cukorbetegségnek vannak olyan jelei melyeket könnyen figyelmen kívűl hagyhatunk, hiszen olyannyira mindennaposnak tűnhetnek. Ilyenek például az állandó szomjúság, gyakori vizelés, fáradtság, gyengeség, érdeklődés és koncentrálás hiánya, fokozott éhség. Már ezen tünetek elhúzódása is elegendő ok lehet, de amikor ezek kiegészülnek szájszárazsággal, súlyvesztéssel, homályos látással, szédüléssel illetve hányással s hasfájással, noss...
Irány az orvos!

BŐVEBBEN ->

Around the world


Debrecen, Hungary Current Weather

Locations of visitors to this page

Google Pagerank, SEO tools

Online Rádió

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Képek

Keresel valamit?

Az alábbi keresővel gyorsabban körbenézhetsz a site-on:

Nincs eredmény? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassak!

Más

Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap
Technorati Profile Add to Technorati Favorites

Orvosi keresők

Friss kommentek

süti beállítások módosítása