Be Sea

Sweet life


BLOG KÖLTÖZÉS...

2010.05.28. 22:51 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

 

 

 

Sziasztok!!! 

Most már ténylegesen kijelenthetem, hogy BLOGOLDALAMAT ÁTKÖLTÖZTETTEM a 

http://kispisze.wordpress.com 

címre!

 

A részletekről később...

Be Sea

 

Aktív mozgás diabétesszel...

2010.05.20. 23:21 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Már többször is említettem a rendszeres fizikai aktivitás fontosságát! Mire is jó a testmozgás? Kutatások szerint a testmozgás javítja az állóképességet, a szervezet védekező képességét, közérzetet és még rengeteg olyan dolgot melyek egyenként apróságnak tűnhetnek, de együtt hozzájárulhatnak ahhoz, egészségesebb és teljesebb életet élhessünk nap, mint nap. Nagyon lényeges tény, hogy többek közt mind a metabolikus szindrómára mind pedig a 2-es típusú diabéteszre jótékony hatással van a rendszeres sportolás. Például sok esetben előfordult, hogy az enyhe 2-es típusú diabéteszben szenvedő egyén a rendszeres testmozgással és kontrollal, étrenddel annyira visszaszorította a betegség tüneteit, hogy nem volt szüksége inzulinra (illetve kevesebbre). Oka, hogy az izomkeringés javulásával nő az inzulin hatásfoka, azaz az inzulinérzékenység!

 BÖVEBBEN ->

Segítség, nem látok!

2010.05.16. 21:22 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A cukorbetegség miatti magas vércukorszint végett a sejtekbe is több cukor jut, ám egy határ felett a túl sok cukrot a sejtek már nem képesek „feldolgozni” és szerkezetük, működésük károsodik. A szem ideghártyáján ezért először körülírt érfali kiöblösödések (aneurizmák) alakulnak ki, majd pedig a károsodás előrehaladásával új kóros falszerkezetű érképződések, vérzések, folyadékkilépések jönnek létre az erek, érfalak folyamatos gyengülése miatt. Az retina kis-ereinek károsodása (diabéteszes retinopátia) akár vaksághoz is vezethet, de a látás csökkenéséhez nagyobb valószínűséggel.

 BÖVEBBEN ->

Diabétesz során mi történik a lábunkkal? (2.rész)

2010.04.28. 16:55 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A diabéteszes láb
(2.rész)
 
Előzzük meg a szövődményeket, DE HOGY???
 
alignleftA szövődmények elkerülésének legjobb módszere a sérülések elkerülése és a sok ezt biztosító biztonsági eljárás betartása illetve a láb rendszeres önvizsgálata. Minden nap alaposan nézzük át a lábunkat így még idejében felismerhetőek a hámhiányosságok, apró sebek, és a bőr illetve az ujjközök, köröm alatti gombás fertőzés. Például a sárgásbarna vagy sárgás elszíneződése a körömszéleknek, illetve ennek hosszan tartó fennmaradása esetén a megvastagodása, az ujjak közti bőrredők gyulladt, nedvedző nem gyógyuló felmaródása mind a gombás fertőzésre utalhat. Ez esetben viszont késlekedés nélkül azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz ugyanis a gombafertőzés ellen célzott terápiát kell alkalmazni, amit csak úgy érhetünk el ha ismerjük a gombatenyésztés eredményét.
 

BŐVEBBEN ->

Amikor bekövetkezik a legrosszabb…Ken Kalmer

2010.03.30. 09:53 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Vajon ki mit tenne ha a hegytetőn megtörténik a legrosszabb amire számítani lehet és csak Rá számíthatnak a többiek?

 

Ken Kamler...Ő volt az egyetlen orvos aki fenn volt a Mount Everesten mikor bekövetkezett a történelem egyik legrosszabb katasztrófája. Az Ő hihetetlen történetét nézhetitek meg TEDMEDen amiben a hegymászók dacolnak az extrém körülményekkel és Ken Kalmer SPECT képalkotó technika segítségével bemutat egy orvosi csodát hogyan tudta valaki 36 óra hófogság után túlélni a kalandot, amiben 5 hegymászó életét veszítette.

Clinical Cases and Images

Boldog születésnapot!!!

2010.03.28. 14:58 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Tavaly márciusban úgy döntöttem elindítok egy blogoldalt ahol szeretnék minél több érdekes dologról, találmányról, újításról, aktualitásról beszámolni. Főleg az orvostudomány áll hozzám a legközelebb ám kezdetben a www.kispisze.blog.hu oldalon még indítottam egy "Bigyó Figyelő" rovatot is ami egyébként egész jól sikerült. Viszont az idáig vezető úton történt egy pár dolog:

Noss lássuk a kezdetet...a legérdekesebb bejegyzések:

  • 2009 Szeptember:
    Szeptemberben az E-Páciens.hu szervezésében jó-barátommal Cserháti Zoltánnal részt vettünk a debreceni Szívünk napja rendezvényen ahol ingyenes egészségügyi vizsgálatokat (vérnyomásmérés, testtömeg index,...) végeztünk és érdekes tényekkel, tanácsokkal segítettük az érdeklődőket.
    A Szív Világnapja 2009 szeptember 27.

Ezek voltak az elmúlt év történései, köszönöm szépen, hogy eddig is figyelemmel követték munkáimat s remélem a továbbiakban is mindenki talál magának érdekes és hasznos olvasnivalót.

Jó szórakozást hozzá!!!

 

Jópofa vércukormérő reklám

2010.03.28. 01:28 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Bővebben... »

Gyógyszerazonosító

2010.03.28. 01:17 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Ez egy olyan online adatbázist takar ahhol, bárki utánajárhat az otthon talált ismeretlen gyógyszereknek. Egyenlőre csak prototípusa működik, de így is már több mint 7000 képpel is rendelkező  gyógyszer adatai vannak feltöltve és a szám folyamatosan nő. Ezt a könyvtárat egyébként az amerikai Nemzeti Orvosi Könyvtár és az ugyancsak amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség fejlesztette, fejleszti s az adatbázis a Pillbox névre hallgat és itt elérhető!

MedIQ

Biokémiával a rákos megbetegedések ellen

2010.03.20. 08:51 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A ráksejtek toxikus szerekkel való elpusztítása helyett új terápiás megközelítést ajánlanak kutatók, egy olyan molekuláris útvonalat, amely öregedésre és halálra készteti a sejteket.

A brit Nature tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmány bostoni kutatók egérkísérleteinek eredményét ismerteti. A Harvard Egyetem munkatársai a rákkeltő Skp2 gén blokkolásával arra késztették a ráksejteket, hogy gyors ütemben átmenjenek az öregedés folyamatán. Ugyanezen a módon szabadul meg például a test a napfény által roncsolt sejtektől.

Bővebben... »

Egy kis érdekesség estére...a neuro mellé

2010.03.14. 22:24 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Nézd a képet pár percig! Merre forog a táncos?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kép lényege, hogy merre látjuk forogni a táncost. Órajárásával megegyező-, vagy éppen ellentétes irányban?

Bővebben... »

Smile-Smile-Smile - A mosoly ereje

2010.02.28. 12:35 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

"Egy mosoly nem kerül semmibe, de értéke megfizethetetlen."

"Csak egy pillanat műve, de emléke örökké él."

"Egy megnyerő mosoly győztessé tesz."

"A világ mindig vidámabbnak látszik egy mosoly mögül."

"Minden mosoly visszatér."

És még folytathatnám a végtelenségig...

Amosoly gyógyító erejéről már nagyon régóta tudunk, ám mégis csak kevés helyen vetik be. Ilyenek például a bohócdoktorok akik már 1996 óta térítés nélküli, ajándékozással egybekötött vidám, játékos programokat szerveznek beteg, sérült gyerekek számára országosan.

www.bohocdoktorok.hu

Ime egy rövid film a mosoly erejéről kb 16 perc, de érdemes végignézni!!

2005 óta Debrecenben is van egy hasonló úgynevezett Teddy Maci kórház. Itt azonban kicsit más a program menete ugyanis:

A program lényege: az óvodás korú gyerekekkel megismertetni a gyógyítást oly módon, hogy ők maguk azt nem élik meg, külső szemlélők maradnak csak. A helyszín általában egy színesen berendezett sátor vagy terem, ahol mód van arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és inkább játék legyen a gyógyítás.

A cél: ha nem is lehet a gyerekek félelmét teljesen elvenni a gyógyító munkától, a fehér köpenytől, de valamennyire a játékkal csökkenthetjük azt. A „kezelés” során módunkban áll a gyerekekkel elbeszélgetni és a bizalmukat valamennyire megnyerni a jövő orvosai számára. Így talán elérhetjük azt, hogy ne az utolsó percben forduljanak orvoshoz, ha már baj van. Igyekszünk az egészségnevelést (helyes életmód) már itt elkezdeni.

Célunk még, hogy a gyerekek örömüket leljék a programban és úgy távozzanak tőlünk, hogy vidáman, jó élményekkel gondoljanak vissza a foglalkozásra!

Teddy Maci Kórház

Közösségek

2010.02.13. 19:04 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Ha volna kérdésed, észrevételed, bármi a bloggal vagy olyan témával kapcsolatban amivel a blog is foglalkozik,

NE HABOZZ...ÍRJ!!!

www dot kispisze [at] gmail dot com

 Ezért (is) indítottam egy új közösségi fórumot Be Sea néven

Bővebb információ a Kapcsolat meüpont alatt!

 

 

MADD - fiatalkori alkoholfogyasztás

2010.02.13. 01:21 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Kicsit rendhagyó, de az üzenet érthető!

Colour Your District

FORMABONTÓ MEGMOZDULÁS

2009.11.10. 16:21 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A Magyar Rezidens Szövetség és a négy orvostképző kar Hallgatói Önkormányzata meghív:
 

FORMABONTÓ MEGMOZDULÁS


a fiatal orvosok és orvostanhallgatók történetének legnagyobb demonstrációja
MEGMUTATJUK, HOGY TÖBBRE VAGYUNK KÉPESEK
Beharangozó film:
Beharangozó plakát és zene:
Legyünk minél többen, csatlakozz! Találkozunk 2009. november 12-én 13.00-kor a Nemzeti Múzeum előtt!

 

Bővebben: www.rezidens.hu/

 

Tudományos előrelépések - Hírek

2009.10.29. 13:54 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Létrehozták az első mesterséges sejtszervecskét

 

Az utóbbi években több kutatócsoport is sikeresen létrehozta a sejt kulcsfontosságú részeinek, például a kromoszómáknak vagy a sejt "fehérjegyárainak", a riboszómáknak a mesterséges változatát, de teljes és működő sejtszervecskét eddig még senki nem állított elő. Robert Linhardt és a Rensselaer Polytechnic Institute kémikusai a Golgi-készülék működését modellezték egy miniatűr chipen, kilenc elektródával és a lapkára felvitt molekulákat módosító valódi enzimekkel. A mesterséges sejtszervecskével heparint, vagyis véralvadásgátló anyagot is sikerült már előállítani.

 Bővebben: Origo.hu

Pete- és ondósejtek kialakítására képes sejteket hoztak létre

 

Megtalálták a módját amerikai kutatók, hogy embrionális őssejteket vegyenek rá, alakuljanak át a pete- és ondósejtek elősejtjeivé, ezzel az emberi egyedfejlődés legkorábbi szakaszába nyertek bepillantást - jelentették a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában. A megállapítások az örökletes betegségek megértéséhez, valamint a terméketlenség kezeléséhez is közelebb visznek.

Bővebben: Hvg.hu

Kép forrása:Az év legjobb gyógyászati képei

Magyar Metősblog

2009.10.22. 17:44 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Elsősegély mítoszok, avagy: Mit tegyünk?

 

Nemrég miközben az egyik új cikkemhez kerestem alaptémát a MedIQ.blog.hu segítségével ráakadtam egy "új" szerintem nagyon érdekes és hasznos Mentős Blogra melynek témálya a követző:

A blogon alapvető technikákat, újdonságokat, érdekességeket és hasznos dolgokat láthatunk az elsősegély valamint segítségnyújtás témaköreiben. Minden, ami a mentők életének szerves része.

S ha már mentők blogról beszélünk, akkor ezt se hagyjuk ki. Hofi Géza (1936-2002) 'standup'-ja az infarktusáról, benne mentőkkel, orvosokkal, kórházzal és a kocsmával. Érdemes megnézni...

Forrás:Mentők Blog

Az Év Orvosa 2009

2009.10.22. 17:31 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány pályázatot hirdet az orvosi hivatás megbecsülését célzó AZ ÉV ORVOSA 2009 - ASTELLAS DÍJ odaítélésére. A pályázat célja, hogy bemutassuk a közvéleménynek, milyen csodálatos ereje van a jó orvos-beteg kapcsolatnak! Orvosaink segítőkész, odaadó, humánus hozzáállása – szakmai felkészültségük mellett – az a plusz, ami segít elviselni a betegség legrosszabb pillanatait is, reményt ad, és ezzel valóban segíti a gyógyulást. Szavazzon Ön is 2010. január 4. és február 1. között, hogy ki legyen Az Év Orvosa 2009-ben!

Forrás:Mediq.blog.hu

Keressük az év kórházát...

2009.10.22. 17:16 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Szavazzon ismét az év legjobb kórházára!

 

Az elmúlt években megrendezett szavazások sikerére és a nagy érdeklődésre való tekintettel 2009. október 1-től a HáziPatika.com ismét meghirdeti "Az év kórháza" szavazást. A tavaly beérkezett több mint 90 ezer szavazat a vártnál is nagyobb sikert és érdeklődést hozott, míg a kapcsolódó fórumba a szavazás lezárását követően is folyamatosan érkeznek a vélemények, hozzászólások, amely jól mutatja a a lakosság érdeklődését a téma iránt.
A 2009. október 1-től december 31-ig tartó szavazáson Magyarország összes állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórháza és klinikája várja a támogató szavazatokat. A kórházakat öt kategóriában, egytől ötig terjedő skálán lehet értékelni, ahol 1-es a legrosszabb, 5-ös a legjobb osztályzat.

Kategóriák:


Orvos-szakmai ellátás
Ápoló- és szakszemélyzet
Kórházi infrastruktúra
Ellátás
Környezet és tisztaság

A szavazás eddigi állása:

  1. SE ÁOK Kardiológiai Központ
  2. Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft.
  3. Városi Kórház Keszthely
  4. Karolina Kórház Rendelőintézet
  5. Állami Szívkórház
Bővebben... »

Diabetes mellitus és a terhesség

2009.10.22. 03:39 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Gesztációs vagyis a terhességi cukorbetegség

 (2. rész)

 

A gesztációs diabétesz olyan, különböző súlyosságú hyperglikémiát okozó szénhidrátanyagcsere-zavar, amely első ízben a terhesség során kezdődik , vagy derül ki. Persze egyáltalán nem kizárt, hogy a terhesség előtt is fenn ált a zavar, sőt a meghatározás nem különbözteti meg azon állapotokat mikor inzulinkezelés szükséges vagy sem. Azt sem árulja el, hogy a terhességet követően fenn marad-e a szénhidrátanyagcsere-zavar. Bár mint azt az előzőekben említettem az egészséges népességhez viszonyítva a Gesztációs Diabétesz Mellituszos (GDM) asszonyokban a szülést követő 5-15 évben többszörös a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata.

BŐVEBBEN ->


Diabetes mellitus és a terhesség

2009.10.11. 00:08 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Gesztációs vagyis a terhességi cukorbetegség

 (1.rész)

 

A terhességi cukorbetegség (Gesztációs Diabétesz Mellitusz röviden GDM) a diabétesz olyan formája, amely az adott terhesség során kezdődött vagy annak során fedezték fel. Azonban az is előfordulhat, hogy a glükózanyagcserezavar már a terhességet megelőzően is fenn állt. Ez tehát egy olyan klinikai kórkép mely a cukorbetegség több fajtáját is magába foglalja, mint például a pregesztációs diabétesz. Ugyanakkor a GDM a későbbi diabétesz előjelzője is lehet. Ám a pregesztációs 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel társuló terhességre már a fogamzás körül, valamint a koraterhességben is az abszolút vagy a relatív inzulinhiány a jellemző, erre. Ugyanakkor a GDM a későbbi diabétesz előjelzője is lehet.A GDM gyakorisága 0,15-11,4% között ingadozik, Európában a terhes nők 2-3%-nál fordul elő. Magyarországon a teljes körű szűrés alapján az átlagos GDM aránya 5,3%. Eszerint hazánkban körülbelül 4000-5000 esettel számolhatunk. Bár a glükóztolerancia minden terhes asszonyban romlik, csak 2-6%-uknál éri el a GDM diagnosztizálásához szükséges mértéket.

BŐVEBBEN ->

Around the world


Debrecen, Hungary Current Weather

Locations of visitors to this page

Google Pagerank, SEO tools

Online Rádió

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képek

Keresel valamit?

Az alábbi keresővel gyorsabban körbenézhetsz a site-on:

Nincs eredmény? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassak!

Más

Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap
Technorati Profile Add to Technorati Favorites

Orvosi keresők

Friss kommentek

süti beállítások módosítása