Be Sea

Sweet life

Mi az autizmus?

2009.08.28. 00:56 2 hozzászólás Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Egy életen át tartó állapot, amely befolyásolja a gyermekek fejlődését. Három éves kor előtt megjelenik és négyszer annyi fiút érint mint lányt. Az elmúlt évekban sajnos látható növekedést mutatkozott az autista gyermekek és fiatalok számában (autistic spectrum ASD). Eddig nemsokat tudunk a kiváltó okáról és gyógymódjáról.

Az autista gyermekek képesek bizonyos képességek határait jócskán átlépni, példáúl egyesek nagyon jók igen bonyolult matematikai egyenletek megoldásában...fejben!

Néhányan tehetségesek lehetnek különböző szakmai területeken, de a többségüknek nagy nehézségeket okoz a más emberekkel való kapcsolat, sőt sokan talán soha nem tanulnak meg beszélni, és soha nem lehetnek függetlenek. Ők adják az úgynevezett autista spektrumot. Előfordul, hogy néhányan veszélyesek, kiszámíthatatlanok és agresszívek lehetnek másokkal, a környezetükkel esetleg saját magukkal szemben. Sokszor bezárkózva, maguknakvalóként élik napjaikat. Az életük és azoké akik gondoskodnak róluk, főleg a családtagok, rendkívül meterhelő.

Az autista gyermekeknek főleg 3 terülten vannak nehézségeik:

  1. Szociális képességek, úgymint a barátkozás és a kapcsolat más emberekkel.
  2. Kommunikáció - arról, hogyan érzik magukat és mi a gondoljuk, beleértve a beszédzavart és a más módon való kommunikálást, mint például az arckifejezések és a gesztusok. A gyermekek egy része egyszerűen nem tanul meg beszélni.
  3. Képzelet - annak a megértése, hogy más embereknek vannak gondolatai és érzései.

Minden autista gyermeknek vannak gondjai ezen a három területen, de ennek mértéka gyermekről-gyermekre változik.

Ezen gyerekek egyedi, sajátos módon nézik a világot. Vannak, akiknek van egy-egy adottsága amiben különösen jók. Ilyen például az a képesség, hogy hosszú ideig erősen  összpontosítson egyetlen dologra, részletre és néhányuknak tahetsége van bizonyos dolgok vagy képességek megtanulására. Sokuknak viszont mindhárom fő területen súlyos hiányosága van.

Zenékre, hangokra, látványokra, szagokra, érintésekre, ízekre is másképp reagálhatnak ami nagyban befolyásolja a válaszreakcióikat. Elképzelhető az is, hogy szokatlan alvási szokásaik és viselkedésük van.

Nagyon fiatal gyerekeknél nehéz autizmust diagnosztizálni hiszen az az életkor, amikor megtanulnak beszélni, járni, játszani elég változó. Előfordulhat, hogy egy gyerek a második szülinapjáig csak nagyon keveset beszél és csak utána kezd el mondatokat használni; néhány gyerek lehet kevesebb mint egy éves mikor járni kezd, de akár 18 hónaposan is megteheti az első lépéseit. Több oka is létezik annak ha a gyermek későn kezd el beszélni: például elfoglalta más dolgok megtanulása mint a járás, esetleg lehetnek ikrek, akik legtöbbször később kezdenek beszélni. Ha családjában több nyelven is beszélnek akkor a gyermeknek többet kell megtanúlnia egyszerre. Pár gyereknek esetleg kevesebb tapasztalata lehet a szemtől-szembeni kapcsolatokban, "beszélgetésekben". A fiúk gyakran később tanulnják meg a nyelvet mint a lányok. Mindent egybeveteve azért fontos tudni, hogy a fenti "szintek" csak átlagok, a legtöbb gyerek előbb vagy akár később is elériheti őket. Ha aggódik gyermeke fejlődése miatt (mert lemarad a többiektől) a legjobb egy szakember segítségét kérni ezügyben és rögtön kiderül mit kell tenni, hogy behozhassa a "lemradását".

Kapcsolódó cikkek: Autista gyerekekért

Forrás: TreeHouse.org.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://kispisze.blog.hu/api/trackback/id/tr691343244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cseho · http://autizmus.blog.hu 2009.08.29. 16:19:23

az autizmussal élő emberek száma nem azért nőtt meg, mert több autista született mostanában, hanem, mert a diagnosztikai kritériumok sokkal kifinomultabbak lettek. Egyébként ma már az is igazolt, hogy a spektrumon sokkal több a magasan/jól funkcionáló (felnőttkorára önellátó) autista, olyanok akiket régen nem is gondoltak volna autistának. 20 éve azt gondolták, hogy autizmus egyenlő szemkontaktus teljes hiánya. Mára tudjuk, hogy az ilyen esetek, ritka esetek az autizmus spektrumon.

Be Sea 2009.08.31. 00:06:47

Valóban, a diagnosztikai kritériumok sokkal kifinomultabbak emellett az autista spektrum (ASD)egy átfogó kifejezés, amely magában foglalja az autizmust, az Asperger-szindrómát, autizmushoz köthető zavarokat, a klasszikus vagy Kanner autizmust. Így mindezeket "egy kalap alá veszik" a .
www.treehouse.org.uk/tell-autism/a-z/autistic-spectrum

Around the world


Debrecen, Hungary Current Weather

Locations of visitors to this page

Google Pagerank, SEO tools

Online Rádió

Naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Képek

Keresel valamit?

Az alábbi keresővel gyorsabban körbenézhetsz a site-on:

Nincs eredmény? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassak!

Más

Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap
Technorati Profile Add to Technorati Favorites

Orvosi keresők

Friss kommentek