Be Sea

Sweet life

H1N1-es vírus vagyis a Sertésinfluenza

2009.05.04. 23:42 szólj hozzá Be Sea

Share on Twitter                       Share

 

Azt hiszem mostmár szinte az összes bőrt lehúztuk erről a témáról, de hogy válaszoljak a kommentelő kérdésére vagyis Mi az a H1N1?

A sertésinfluenza influenza, melyet a sertéspopulációkat megfertőző Orthomyxovirus okoz. (A vírus nemzetközileg ismert angol rövitése SIV - swine influenza virus). E csoport definíciója nem filogenetikai alapú. Az eddig izolált SIV-törzseket vagy az Influenzavírus C csoportba sorolták be, vagy az Influenzavírus A különböző altípusai közé.

A sertések közt a fertőzési arány magas, a halálozási arány alacsony (1-4 százalék). A vírus a levegő útján, közvetett és közvetlen érintkezéssel, illetve tünetmentes hordozó sertések útján terjed. Az egész év során fordulnak elő járványok, de a mérsékelt égövben gyakrabban ősszel és télen. Sok országban rutinszerűen oltják ellene a sertéseket.

A sertésinfluenza, a madárinfluenzától eltérően emberről emberre is terjedhet. Emberi megbetegedések a 2009-es, több, mint 80 emberéletet követelő mexikói járvány előtt is előfordultak, általában a szezonális emberi influenzához hasonló tünetekkel, de halált okozó tüdőgyulladás is előfordult a következményeképp.

Az A típusú influenza H1N1, H1N2, H3N1 és H3N2 altípusai mind okozhatnak SIV-fertőzést, újabban a H2N3 is. (Vannak olyan vélemények, hogy ez eredetileg az emberről terjedt át a sertésekre.) [Wikipédia]

Hozzátenném ha valakit érdekel még több friss információ a sertésinfluenza terjedéséről, WHO intézkedéseiről, influenza térképről akkor ajánlom a SERTÉSINFLUENZA.INFO oldalt ahhol minden egy helyen és magyarul megtelálható!

A bejegyzés trackback címe:

https://kispisze.blog.hu/api/trackback/id/tr321103384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Around the world


Debrecen, Hungary Current Weather

Locations of visitors to this page

Google Pagerank, SEO tools

Online Rádió

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képek

Keresel valamit?

Az alábbi keresővel gyorsabban körbenézhetsz a site-on:

Nincs eredmény? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassak!

Más

Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap
Technorati Profile Add to Technorati Favorites

Orvosi keresők

Friss kommentek

süti beállítások módosítása